Με τη συνεχή επεξεργασία η σοκολάτα έγινε πιο προσφιλής στο ευρύ κοινό. Η φυσική πικρή γεύση της, εξισορροπήθηκε με την προσθήκη ζάχαρης και άλλων πρόσθετων υλικών. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερη επεξεργασία υφίστανται οι σπόροι του κακάο και όσο περισσότερες προσθήκες και ραφιναρίσματα γίνονται για την παραγωγή σοκολάτας σε πλάκα, τόσο πιο πολύ γέρνει η ζυγαριά γεύσης-υγείας υπέρ της γεύσης και εις βάρος της διατήρησης εκείνων των στοιχείων που συμβάλλουν στην υγεία μας.

Ας έχουν λοιπόν στο μυαλό τους, όσοι καταναλώνουν σοκολάτα και για θεραπευτικούς λόγους, ότι το υψηλό ποσοστό κακαομάζας και η μικρότερη το δυνατόν επεξεργασία εξασφαλίζει ένα πιο ευεργετικό για την υγεία προϊόν. Ωστόσο, πολλές φορές η απόλυτη ισορροπία μεταξύ των δύο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Είναι σαφέστατα καλό να επιλέγουμε πιο υγιεινά προϊόντα, αλλά καμιά φορά η απόλαυση που προκύπτει από μία πλούσια γεύση έχει εξίσου θεραπευτική αξία. Ας αναζητήσει λοιπόν ο καθένας τη δική του ισορροπία. Οι σοκολατοβιομηχανίες εξασφαλίζουν στις μέρες μας μεγάλη ποικιλία επιλογών.
